ETT VRÅL FRÅN DET FÖRFLUTNA

Det är nu tjugo år sedan den intergalaktiska brottsbekämparen Gizmo anlände till Orsa i ett gigantiskt kinderägg och ”jen kåmp milla gwött å jålakt” tog sin början. Det blir nostalgi när Röda Kvarn i Orsa i mellandagarna visar den lokala amatörkultrullen Skriet från Finnmarken igen.

21 dec 2018

SCHMALENSEE OCH BJÖRKMAN

Kalkbruket skapade inte bara arbete i bygden. Det drog också till sig geologiskt intresserade människor.

Och de som var med och styrde bruket var radikala för att vara företagsledare av den tiden. Axel Björkman

var t.ex. VD:n som uppmanade arbetarna att starta fackförbund!

14 dec 2018

11 dec 2018

ORSA AQUADEMIE – DE FEMDERTON

De senaste åren har lärt oss att det här med att driva en akademi, det är svårt det. Då är det trösterikt att tänka på att det faktiskt funnits en akademi som oförvitligt stått på konstens och kulturens barrikader, en akademi som inte dragit sig för att ta strid ...

6 dec 2018

ORSA JÄRNVÄGSHOTELL REKRYTERAR ÅTERVÄNDARE

Det står nu klart vem som blir platschef för nya Orsa Järnvägshotell.

Det är Orsabördiga Jessica Larzon ...

27 nov 2018

ORSABO FÖDDE I BILEN

Tidigt i morse ringde Susanne Näslund till hennes väninna Johanna Bergman, båda boendes i Orsa,

och berättade att värkarna började göra sig starkt påminda. Det var dags att föda.

KALKBRUKET FÖRÄNDRAS IGEN

Kalkbruket i Kallholn har legat i malpåse sedan 2017. Nu kommer Nordkalk att riva anläggningen som sett likadan ut sen 50-talet. Men det är inte första gången bruket förändras - och kanske inte sista!

26 nov 2018

16 nov 2018

ORSA JÄRNVÄGSHOTELL SKA ÖVERTRÄFFA FÖRVÄNTNINGARNA

Oscar Diös vision är att återskapa samma känsla som vid nybyggnationen 1893 då den dåvarande framtiden och nya världen stod på tröskeln. Då som nu har järnvägen en betydelse i framtidsplanerna.

Orsa Järnvägshotell öppnar på nytt den 15 juni nästa år.

12 nov 2018

KÄNDA MÄN OCH KVINNOR FRÅN ORSA

På Blåsenborg finns en gata vid namn de Laval-vägen. Fast naturligtvis stavad De Lavalvägen. Det ser bättre ut på skylten. En och annan av oss får en lätt rysning av stolthet när vi ser namnet. Det syftar förstås på Gustaf de Laval.

29 oktober 2018

HISTORIEN OM ALLA HELGONS DAG & HALLOWEEN

Ska man äta godis eller kärna ur en pumpa? Ska man tända ett ljus i stillsamhet eller fullständigt skrämma vettet ur ett barn? Allhelgona är en förvirrande högtid för vissa. Orsakompassen ska nu försöka reda ut begreppen.

ORSA JAKT- OCH SPORTSKYTTEKLUBB

Nu är det två månader sen jag var hit senast, då fylld av nervositet och spänning. Den gången handlade det om jägarexamen. Nu är jag här för att träffa Mats Smids, en av de som håller den här ideella verksamheten vid liv. Jag är bland annat nyfiken på hur intresset för jakt är och hur klubben mår.

1 oktober 2018

40 KUBIK KOLMILA I GRUNUBERG

Den 7 september var det återigen dags att ”dra åt skogen”. Då tändes nämligen årets kolmila

i Grunuberg. Det var nionde året som Orsa Kolkraft anordnade denna anrika händelse vid Grunubergssågen.

17 sept 2018

31 augusti 2018

LÄRORIKT PÅ KVARN- OCH STAMPDAGEN

Den 25 augusti hölls den årliga kvarn- och stampdagen uppe vid Råbergskvarn som ligger invid Sandsjöån tre kilometer nordost om Östra Råberget. Orsakompassen som gillar att ”dra åt skogen” begav sig naturligtvis dit.

POLITIKLÖRDAG I ORSA

Det har nog inte undgått någon att valet är i antågande och på lördag blir det ännu tydligare när Bosse Hermansson med sitt Lottbo Konsult & Event dukar upp en politisk arena utanför Kulturhuset i Orsa.

16 augusti 2018

17 juli 2018

ÖSTRA GRUNUBERG LEVANDE FÄBOD

40-årsjubileum. Varje gång jag närmar mig Östra Grunuberg så slås jag av den fina naturen och den idylliska

atmosfären. Den här gången är jag på väg upp för att träffa Karl-Gustaf ”KG” Hedling för en pratstund, som varje sommar sen 40 år tillbaka varit här med djuren.

HISTORIEN OM ORSAYRAN

Att en festival passerar trettioårsstrecket hör inte till vanligheterna. Orsayrans unika koncept har gjort att gatumusikantfestivalen är svår att ta kål på. Janne Bäckman var med från början och har varit yrgeneral

i flera omgångar. Här berättar han om yran - de första trettio åren.

2 juli 2018

HISTORIEN OM MIDSOMMARAFTON

20 juni 2018

Tillsammans med julen är kanske midsommar den viktigaste högtiden vi har i Sverige. För många är midsommarafton dagen då sommaren och ledigheten har sin avspark. Förr i tiden innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret ...

HISTORIEN OM SVENSKA NATIONALDAGEN

8 juni 2018

Sveriges nationaldag firas sedan 1893 till åminnelse av Gustav Vasas kröning 1523 och av 1809 års regeringsform. Den blev officiellt Sveriges nationaldag 1983.

Innan dess kallades den för svenska flaggans dag.

22 maj 2018

VILKA KÄNSLOR VILL DU UPPLEVA DAGLIGEN? AV MONA SAMILDA WESTERDAHL

Välkommen underbara du! Syftet med denna artikel är att hjälpa dig att ringa in några av de känslor som du vill uppleva och få dig att komma på hur du ska göra för att uppleva dem varje dag.

Varje känsla har ett recept ...

23 april 2018

TA DIG I BRASAN VINTERN!

Vi tänder majbrasor, sjunger och gratulerar konungen medan vårvindar susar och demonstrationståg tjusar. Det är Valborg! Det finns säkert en massa olika orsaker att fira Valborg. Men vilken är egentligen den ursprungliga anledningen?

9 april 2018

FÖRETAGARE EN SÄRSKILD SORTS MÄNNISKOR? AV OLA GRANHOLM

Vad är en företagare egentligen? Både den som driver ett litet konsultföretag och den som driver en stor industri är ju företagare. Vad finns det egentligen för likhet mellan oss ”företagare”…? Är det en person som tar sig för saker? Men det är det ju inte bara företagare som gör?

26 mars 2018

ETT FAMILJELIV MED MINDRE TJAFS AV TINA EMET

I mitt arbete träffar jag många föräldrar som lägger mycket kraft på att få barn att göra vissa saker OCH att sluta med vissa andra saker. Vissa barn är lätta att påverka, lydiga eller fogliga. Men de föräldrarna träffar inte jag. Och de har inte så stort intresse för en text som denna.

VÄNNERNA SOM HJÄLPER ANDRA ATT TA TON

Musikskolans vänner trummar nu in på sitt 21:a år av olika ackompanjemang till Orsa Musikskola. ”Vännerna” är en ideell förening som bland annat hjälper till att ordna musikläger och roddar vid olika musikevenemang arrangerade av musikskolan ...

12 mars 2018

26 februari 2018

KROSSA ÅLDERSFIXERINGEN I SAMHÄLLET AV STEFAN HÄGERMAN KARLSSON

I dagens samhälle blir de sociala kontaktnäten mer och mer fragmenterade. Vuxna träffar uteslutande vuxna, barn umgås bara med barn. Ungdomar umgås med andra ungdomar. Till och med de digitala mötesplatserna efterliknar detta ...

VARNING!

Tre älgar älgar runt i centrala Orsa. Fotot taget utanför Gräv Kåhlen.

28 januari 2018

MEDDELANDE TILL BYBORNA

Delar av Sandhed är utan vatten. Reparation pågår. Beräknas vara klart runt lunchtid. Källa: Sveriges Radio.

25 januari 2018