TA DIG I BRASAN VINTERN!

Vi tänder majbrasor, sjunger och gratulerar konungen medan vårvindar susar och demonstrationståg tjusar. Det är Valborg! Det finns säkert en massa olika orsaker att fira Valborg. Men vilken är egentligen den ursprungliga anledningen? Orsakompassen gör ett ärligt försök att reda ut saken.

TEXT JONAS GUSTAFSSON

VALBORG är en ålderstigen högtid som sägs ha kommit

till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden. De karaktäristiska eldarna var tidigt ett inslag i denna beskyddande fest som hade ett ungdomstema. Dess ursprung är katolskt

och firas till minne av det tyska helgonet Walpurgis.

 

WALPURGIS var en tysk abbedissa som levde på 700-talet. Hennes dag, 1 maj, hade redan tidigare varit ett viktigt inslag i den vanliga förkristna festkalendern. Det var då städerna utsåg nya storpampar och i byarna hölls bystämmor med val av nya åldermän.

Valborgsmässoafton i Stackmora 2017.

PÅ KVÄLLEN INNAN, Walpurgis-nacht, samlades man utomhus till en fest och tände bål. Eldarna var till för att skrämma bort vargar, häxor och övernaturliga varelser innan man skulle släppa ut djuren på bete för sommaren. Omkring eldarna brukade man skjuta, slå på trummor, skramla med grytlock och ställa till en jäkla scen, allt för att skrämmas.

 

I SVERIGE har Walpurgis-nacht, eller Valborgsfirandet som vi kallar det, redan från början förknippats med ungdomar och deras festande. I de gammaldanska områdena – Skåne, Halland och Blekinge – gick pojkar och flickor runt i byarna och uppvaktade bönderna. När de inte längre fick använda kyrkans klockor till samling, övergick de till att tända eldar för att påkalla uppmärksamhet. Detta ska enligt vissa tolkningar ha varit startskottet till eldarna. Nuförtiden har grytlock och trummor ersatts med smällare och fyrverkerier, och så hälsar vi såklart våren välkommen med sånger.

 

FLAGGORNA hissas också på valborgsmässoafton för att det är kung Carl XVI Gustafs födelsedag den 30 april. Men det har inte ett smack med Valborg att göra, det beror ju så klart på att Gustaf Adolf besteg Sibylla sommaren -45.